Samenwonen of trouwen

Uw werknemer gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Het is verstandig als uw medewerker ook naar de financiële kant. Dit om geldproblemen in de toekomst te voorkomen. U kunt uw medewerker waardevolle tips geven. 

Hoe kunt u uw werknemer helpen? 


 1. 1
  Verspreid de checklist Geldzaken bij samenwonen en trouwen

  De checklist helpt uw medewerker bij het regelen van belangrijke zaken. Zo voorkomt hij financiële problemen in de toekomst. De checklist Samenwonen en de checklist Trouwen gaan in op de gevolgen voor het huishoudboekje, wijzen op financiële zaken waaraan uw medewerker moet denken bij samenwonen of trouwen en bevatten tips om de financiële gevolgen van levensgebeurtenissen zoals overlijden en scheiden te beperken.  

  Fiscaal partner

  De medewerker die gaat samenwonen, wordt misschien ook fiscaal partner (bij trouwen of geregistreerd partnerschap is dat altijd het geval). Dat heeft gevolgen voor de belastingaangifte en toeslagen. Wijs uw medewerker hierop zodat hij op tijd eventuele toeslagen kan aanpassen.  

  Samenwoontool

  U kunt uw medewerker ook wijzen op de samenwoontool van Wijzer in geldzaken. Na het beantwoorden van een paar vragen weet uw medewerker wat de gevolgen van het samenwonen zijn en krijgt hij tips.

 2. 2
  Aanmelding van de partner bij de pensioenuitvoerder

  Als uw medewerker gaat samenwonen, heeft zijn partner mogelijk recht op nabestaandenpensioen. Of dat zo is, hangt af van de voorwaarden van de pensioenuitvoerder. In de pensioenregeling staat wat de voorwaarden zijn. Vaak is een notariële samenlevingsovereenkomst nodig.

  Aanmelding pensioenfonds

  Uw medewerker moet de samenwoonpartner zelf aanmelden bij het pensioenfonds. Zonder aanmelding is er geen nabestaandenpensioen voor de partner. Veel mensen weten dat niet. Geef dit daarom door aan uw medewerker.

  Controle

  Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap wordt de partner vaak wel automatisch aangemeld bij de pensioenuitvoerder. Laat uw medewerker bij de pensioenuitvoerder controleren of dat inderdaad gebeurd is.

 3. 3
  Laat uw medewerker de pensioentool doen

  Na het invullen van de pensioentool weet uw werknemer hoe de partner en eventuele kinderen worden achtergelaten na overlijden. De tool laat ook zien wat de gevolgen van een scheiding zijn voor de pensioenuitkering.

Meer informatie:
 • Gaat uw werknemer samenwonen? Met deze tool wordt inzichtelijk welke financiële zaken je dan goed kunt regelen.  
 • Gaat uw werknemer (ook) verhuizen?  Lees meer hier
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
© 2021 Financieel fitte werknemers  -  Contact  -  Toegankelijkheid  -  Persoonlijke cookie instellingen  -  Disclaimer