Voorbeeldvragen

Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden van vragen die u aan uw werknemer kunt stellen. De vragen zijn een suggestie om het gesprek te openen. Bij uw werknemer kan meer spelen of is de situatie net wat anders dan in de voorbeelden hieronder.

Voorbeeldvragen


 1. 1
  Uw werknemer krijgt loonbeslag

  Doel van de vraag: Duidelijkheid krijgen over de ernst van de situatie

  Vraag: Een deurwaarder heeft om informatie gevraagd. Waarschijnlijk gaat hij een loonbeslag leggen. Veel mensen die daar mee te maken krijgen hebben moeite om hun vaste lasten en andere betalingen te voldoen. Wat betekent dit loonbeslag voor jou? Heb je hulp bij het regelen van je geldzaken?

  Ik geef je alvast de flyer loonbeslag; daar staat ook in waar je advies kunt krijgen.

 2. 2
  Uw werknemer meldt zich vaak ziek (aan het eind van de maand)

  Doel van de vraag: Verkennen of er financiële problemen spelen 

  Vraag: Je meldt je regelmatig ziek en daar is vast een goede reden voor. Misschien is het bij jou niet aan de orde, maar bij sommige mensen is geldstress een oorzaak van ziekte. Mag ik vragen of dat bij jou ook speelt? Want dan kunnen we daar hulp voor zoeken.

 3. 3
  Uw werknemer vraagt (vaak) om een voorschot op het salaris

  Doel van de vraag: Verkennen of er financiële problemen spelen

  Vraag: Je hebt gevraagd om een voorschot. Heb je misschien geldzorgen? Bij een bevestigend antwoord kunt u vragen of er al hulp is geboden. Mocht dat niet zo zijn, kunt u helpen door uw werknemer door te verwijzen.  Kijk daarvoor op hulp bij administratie en geldzorgen

 4. 4
  Uw werknemer gaat scheiden

  Doel  van de vraag: u wilt nagaan of iemand de scheiding ook financieel goed regelt om extra problemen te voorkomen.

  Vraag: Een scheiding is een hectische tijd. Je hebt veel aan je hoofd. Dat maakt het soms lastig om financiële zaken in detail te regelen. Daar is een handige checklist voor; die geef ik graag mee. Mocht je er vragen over hebben, laat het ons weten, dan kunnen we je verder helpen? 

 5. 5
  Uw werknemer gaat bijna met pensioen

  Doel van de vraag: u wilt weten of uw werknemer in beeld heeft wat hij straks aan inkomen heeft.

  Vraag: Je gaat bijna met pensioen. Veel mensen weten niet precies wat ze na hun pensionering aan inkomen hebben. Daardoor komen sommige mensen erachter dat het tegenvalt. Mag ik je vragen of je nog tips kan gebruiken om uit te zoeken wat je straks krijgt?

 6. 6
  Uw werknemer vraagt (vaak) om overwerk

  Doeln van de vraag: Verkennen of er financiële problemen spelen

  Vraag: Het is fijn dat je je zo wilt inzetten. Soms is overwerk ook nodig om rond te kunnen komen. Je hoeft het niet te vertellen, maar mag ik weten wat voor jou de reden is? Als je bijvoorbeeld geldzorgen hebt, is het verstandig om daar hulp bij te zoeken.  We kunnen je daar mee helpen.

 7. 7
  Uw werknemer geeft aan niet goed te weten hoe de financiële problemen opgelost moeten worden

  Doel van de vraag: Motiveren om hulp te zoeken

  Vraag: Goed dat je het aangeeft en hulp wilt bij geldzaken. De meeste gemeenten bieden hulp bij geldvragen, maar er zijn ook vrijwilligers die kunnen helpen. Kijk anders ook eens naar de  checklist hulp bij geldzorgen.

Meer informatie:
 • Het is handig om te weten naar welke ondersteuning u uw werknemer kunt doorverwijzen als u een gesprek voert waarin de financiën van uw werknemer aan de orde komen.
 • Lees hier wat geldzorgen met uw medewerker doen.
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Herkent u de signalen voor geldzorgen?
Op dit gedrag moet u letten
In de praktijk

Hoe ga je het gesprek met je werknemer aan wanneer hij financiële problemen heeft? In een rollenspel wordt getoond hoe je de verschillende gesprekstechnieken inzet wanneer je werknemer bijvoorbeeld om een voorschot vraagt.

6:43
Bekijk video
werken
Wat moet ik doen voor mijn pensioen?

Deze laagdrempelige pensioentool helpt uw werknemers, jong en oud, om aan te slag te gaan met hun pensioenvoorziening.

© 2021 Financieel fitte werknemers  -  Contact  -  Toegankelijkheid  -  Persoonlijke cookie instellingen  -  Disclaimer