Laaggeletterde medewerkers

Meer kans op geldzorgen

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit geldt ook voor ruim 700.000 werknemers. Volgens recent onderzoek gaat het in beroepen zoals schoonmaak, industrie en bouw zelfs om 40% van de medewerkers. Zij hebben meer moeite om geldzaken te regelen en brieven van schuldeisers te begrijpen en vinden het lastiger om hulp te vinden.

Gratis hulp

U kunt hen helpen door te wijzen op gratis hulp bij geldzaken (zoals vrijwilligers en de gemeente) en hen op dit overzicht te wijzen (wat desgewenst via 'lees voor' voorgelezen kan worden). U kunt ook een budget coach inhuren voor uw medewerkers of een workshop over geldzaken aanbieden.

Herkennen en aanpakken

Op de websites van de Stichting lezen & schrijvenTel mee met Taal en VNO-NCW staan tips om laaggeletterdheid bij medewerkers te herkennen en aan te pakken. Bij het leerwerkloket in uw regio kunnen werkgevers en werknemers gratis advies krijgen over cursussen en subsidies op het gebied van lezen & schrijven en digitale vaardigheden. Uw medewerker kan ook via de Taalzoeker een taalcursus in de buurt vinden, of oefenen met taal & geld op de website oefenen.nl. Via de website Steffie kan uw medewerker eenvoudige websites raadplegen, zoals over geldzaken.

Wilt u meer weten over de aanpak van geldzorgen bij laaggeletterde werknemers? Neem dan contact op met Wijzeringeldzaken.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Herkent u de signalen voor geldzorgen?
Op dit gedrag moet u letten
"Schaarste slokt je op"

Mensen handelen anders bij een gevoel van gebrek. Een gebrek aan geld of een gebrek aan tijd. Ze zijn bijvoorbeeld vooral gericht op de korte termijn. Dit blijkt uit het onderzoek 'Schaarste'.  

Lees meer
Heeft u werknemers met betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar?
Wat te doen?
© 2019 Financieel fitte werknemers  -  Contact  -  Disclaimer  -  Persoonlijke cookie instellingen