Een op de drie huishoudens heeft moeite met rondkomen. Mensen nemen dit mee naar hun werk. Praten over geld op de werkvloer vinden zowel werkgevers als werknemers moeilijk. Maar beiden hebben baat bij een oplossing. U kunt als werkgever veel doen aan preventie en verwijzing. Dit zorgt voor productievere en gelukkigere werknemers.
Wat is een financieel fitte werknemer?
Een financieel fitte werknemer maakt zich geen zorgen over geldzaken. Hij weet wat zijn inkomsten en uitgaven zijn, komt geen geld tekort en heeft voldoende spaargeld voor onverwachte uitgaven en toekomstplannen.
Op verwachte en onverwachte momenten besteedt hij aandacht aan zijn financiële situatie. Dat kan gaan om samenwonen, een kind krijgen, een nieuwe woning, maar ook om uit elkaar gaan, minder werken vanwege zorgtaken of gezondheid, ziekte, ontslag of overlijden van de partner. Al deze levensgebeurtenissen hebben gevolgen voor de inkomsten en uitgaven op korte en lange termijn. Een financieel fitte werknemer kan deze gebeurtenissen goed opvangen.
Hij heeft ook ruimte om keuzes voor de toekomst te maken, zoals een opleiding volgen, een andere baan overwegen, eerder met pensioen of met deeltijdpensioen gaan. Daardoor is een financieel fitte werknemer productiever, mobieler, gelukkiger en duurzaam inzetbaar.