Maak de drempel voor uw werknemer zo laag mogelijk. U kunt bijvoorbeeld starten met: ‘Ik wil je graag wat vragen. Voel je vrij om zelf te bepalen of je antwoord wilt geven. Ik zal de informatie vertrouwelijk behandelen en het heeft geen gevolgen voor je baan. Misschien ligt het gevoelig, maar ik heb de indruk dat er wat speelt, misschien iets financieels. Als dat zo is, dan denk ik graag mee over mogelijke oplossingen. Het zou jammer zijn als je onnodig blijft rondlopen met deze zorgen.’
U kunt ook aangeven dat geldzorgen vaak voorkomen (bij 1 op de 5 huishoudens) en dat mensen vaak opgelucht zijn als ze hulp krijgen bij het oplossen daarvan. En dat u geïnteresseerd bent in hoe het met uw werknemers gaat en het belangrijk vindt dat ze goed in hun vel zitten.
Geef in het gesprek aan welke soorten hulp er bestaan bij geldzorgen. Zoals vrijwilligers en de gemeente. Of misschien biedt uw organisatie een budgetcoach aan of is er een eigen sociaal fonds? Kijk voor een overzicht van hulpvormen op de pagina Verwijzen. Of kijk op Geldfit.nl voor hulp in de woonplaats van uw werknemer. Geldfit is ook bereikbaar via telefoonnummer 0800-8115.