Aanvraag schuldhulpverlening verschilt per gemeente
Gemeenten moeten hun inwoners helpen bij financiële problemen. De toegang en invulling van de schuldhulpverlening verschilt per gemeente. In de ene gemeente moet uw medewerker eerst naar een sociaal wijkteam, terwijl uw medewerker in een andere gemeente direct naar de uitvoerder van de schuldhulpverlening kan gaan.
Ook de aanvraagprocedure voor schuldhulpverlening zal verschillen. In de ene gemeente kan uw medewerker binnenlopen om zich aan te melden, terwijl hij in een andere gemeente eerst een uitgebreid formulier moet invullen. Daarna volgt een uitgebreide intake.
De uitvoering van de hulp
De uitvoering van de schuldhulpverlening kan bij een afdeling van de gemeente liggen, of bij een gemeentelijke kredietbank. Sommige gemeenten huren een externe partij in. Soms doet de gemeente zelf de intake en voert een kredietbank of extern bedrijf de verdere begeleiding uit. Deze organisaties zijn lid van de NVVK: de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.
De schuldregeling
Onderdeel van de schuldhulpverlening kan een driejarige schuldregeling zijn, met aan het eind een kwijtschelding van de nog resterende schuldbedragen. Dat is de minnelijke schuldenregeling. De schuldhulpverlener berekent de afloscapaciteit en het maandelijks ‘vrij te laten bedrag’ en onderhandelt met schuldeisers. Uw werknemer moet dan drie jaar lang rondkomen van een laag bedrag. Na afloop wordt het nog openstaande bedrag aan schulden kwijtgescholden.
Voor het traject van start gaat, vragen de schuldhulpverleners aan alle schuldeisers of ze willen meewerken aan een schuldregeling. Een schuldeiser kan dus weigeren. Dat gebeurt regelmatig. De minnelijke regeling kan alleen doorgaan als iedereen akkoord gaat. Meer informatie over de minnelijke regeling staat op de website van het Juridisch loket.
Lees op deze pagina ook meer over het proces van schuldhulpverlening.
Budgetbeheer
Naast het regelen van de schulden bieden veel gemeenten ook budgetbeheer of beschermingsbewind aan. Het is aan te raden daar ook naar te vragen, als een regeling van de schulden niet meteen mogelijk is. Dan worden de vaste lasten betaald en dit brengt vaak rust in de hectische financiële situatie.
Hulp ontzorgt uw medewerker maar is ook intensief
Uw medewerker is vaak ontregeld doordat hij continu wordt benaderd door schuldeisers. Er worden bedragen direct van de bankrekening afgeschreven, of er ligt beslag op het inkomen, de auto of de inboedel. Hierdoor heeft uw medewerker stress en werkt hij minder goed. Professionele schuldhulpverlening zorgt voor rust en regelmaat bij uw medewerker.
De periode van schuldhulpverlening vraagt veel van uw medewerker. Bij de start is niet meteen duidelijk wat de oplossing van de geldproblemen wordt. Daarnaast moet iemand drie jaar lang rondkomen van een laag bedrag. In deze tijd kan uw medewerker zeker wat extra aandacht gebruiken. Het helpt al als u vraagt hoe het gaat of als u de medewerker tijdens werktijd tijd geeft om naar afspraken met de schuldhulpverlening te gaan.