Meest gestelde vragen

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen inclusief antwoorden.

1. Hoe kan ik starten met het voorkomen van werknemers met geldproblemen?

Hier vindt u tips voor preventie. Mogelijk zoekt u ook naar manieren om meer tips op deze website handen en voeten te geven. Bekijk dan dit stappenplan

2. Ik vind de geldzaken van mijn werknemer nogal persoonlijk. Mag ik hier het gesprek over aangaan?

U kunt bij uw medewerker altijd nagaan of u een vraag mag stellen over zijn financiën. Zo geeft u uw werknemer de gelegenheid om na te denken en hier al dan niet op in te gaan. Mogelijk vindt uw werknemer het juist heel prettig om erover te kunnen praten.

Ook al ligt de oorzaak van geldproblemen regelmatig in de privésfeer, er zijn vaak gevolgen voor de invulling of uitvoering van het werk. Uw werknemer verleent mantelzorg of heeft co-ouderschap over de kinderen en overweegt daarom om minder uren te gaan werken of een andere invulling van het werkschema. Als uw werknemer geldproblemen heeft, functioneert hij mogelijk minder goed en/of u krijgt een verzoek tot een loonbeslag. Een gesprek kan dan zorgen voor wederzijds begrip en geeft gelegenheid om de mogelijkheden te verkennen. Hiernaast kan andere ondersteuning zinvol zijn, bijvoorbeeld het doorrekenen van de gevolgen van minder uren werken.

Het is belangrijk dat het gesprek in vertrouwen plaatsvindt en dat de werknemer weet dat de inhoud niet in negatieve zin gebruikt wordt. Hier vindt u tips om het gesprek in goede sfeer te laten verlopen. U kunt overigens ook uw medewerker aanbieden om het gesprek met een ander dan de leidinggevende te voeren, bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werk.

3. Naar welke instanties kan ik mijn werknemer verwijzen voor financiële hulp?

Op de pagina Hulp bij administratie en geldzorgen ziet u naar welke instantie(s) u de werknemer het beste kunt doorverwijzen als het gaat om gebrek aan overzicht van inkomsten en uitgaven of financiële problemen.

Voor een financiële gezondheidsscan, financiële planning of financieel advies kunt u ook terecht bij financieel planners, financieel adviseurs, financiële coaches, de vakbond en het Nibud

Heeft u andere vragen? Dan kunt u gebruik maken van onderstaand vragenformulier.

Ik heb nog een andere vraag

werken
Clairette van der Lans

Projectleider Financieel fitte werknemers 

Mail Clairette van der Lans
© 2020 Financieel fitte werknemers  -  Contact  -  Toegankelijkheid  -  Persoonlijke cookie instellingen  -  Disclaimer