Ontslag

Een ontslag heeft altijd financiële gevolgen voor uw medewerker. Op deze pagina leest u hoe u uw medewerker kunt helpen.

Ontslag tijdens de coronacrisis

Ondernemers hebben veel last van de coronacrisis. U kunt als ondernemer een tegemoetkoming van de loonkosten (NOW) vragen. Deze regeling geldt ook voor flexwerkers, oproepkrachten en uitzendbureaus. Er zijn ook andere tijdelijke steunmaatregelen beschikbaar. Op de website van PW staan daarnaast een aantal alternatieven.

Heeft u door de coronacrisis personeel dat boventallig is? Kijk dan op NLWerktDoor. Deze website brengt vraag en aanbod van personeel bij elkaar. 

Verlengt u het contract van een tijdelijke werknemer niet? Help deze werknemer dan zo goed mogelijk met de onderstaande tips en een verwijzing naar de pagina met geldtips van Wijzer in geldzaken.

 

Hoe kunt u uw werknemer helpen?


 1. 1
  Geef de checklist Geldzaken bij ontslag

  De checklist gaat in op de mogelijke financiële gevolgen van het ontslag en de zaken die de werknemer nu zelf moet regelen. U kunt dit bijvoorbeeld aan uw medewerker geven op het moment dat u ook andere formulieren geeft of opstuurt. U kunt uw medewerker ook op de checklist wijzen via een brief en/of op intranet. Bij een reorganisatie kan de vakbond dit aanbieden.

 2. 2
  Wijs op de gevolgen voor het pensioen

  Heeft u een pensioenregeling voor uw medewerkers? Dan stopt na ontslag de pensioenopbouw en vervalt vaak de nabestaandenvoorziening. Informeer uw werknemers daarom over de gevolgen van het ontslag voor het pensioen. Eventueel moet uw medewerker zelf maatregelen treffen. U kunt uw medewerker voor meer informatie verwijzen naar de checklist pensioen en ontslag.

 3. 3
  Bied deskundig advies aan

  Een ontslag heeft ingrijpende financiële gevolgen voor uw medewerker. Na het ontslag daalt het inkomen van uw medewerker (tenzij uw medewerker meteen een andere baan heeft), stopt de pensioenopbouw en soms ontvangt een medewerker een ontslagvergoeding. Om al die redenen kan een ontslagen medewerker deskundig financieel advies gebruiken. U kunt dit aanbieden in een sociaal plan.

  Lees meer

  Onderwerpen van gesprek met de financieel adviseur kunnen zijn:

  • Uitbetaling, besteding en belasting van een eventuele ontslagvergoeding
  • Het nalopen van inkomsten en uitgaven en de gevolgen van het ontslag bekijken
  • Check of uw werknemer recht heeft op een uitkering of toeslagen
  • De gevolgen van het ontslag voor het ouderdomspensioen
  • Duidelijk maken wat er met het partnerpensioen gebeurt

   Voor de juridische kant van het ontslag kan uw medewerker contact opnemen met het Juridisch Loket.

  Lees minder

Tips voor uw organisatie:

Een werknemer met lopend arbeidscontract kunt u niet zomaar ontslaan. In principe heeft u hier een goede reden voor nodig. Hier leest u meer over redenen voor ontslag. Gaat het om meerdere ontslagen tegelijkertijd? Lees dan meer over collectief ontslag. Overigens veranderen op 1 januari 2020 de regels voor ontslag.

Langer dan 2 jaar in dienst

Is de werknemer langer dan 2 jaar bij u in dienst geweest? Mogelijk moet u dan een transitievergoeding betalen, ook als een tijdelijk contract niet wordt verlengd. Op de website van het UWV vindt u wat wel en niet mag. 

Meer informatie:
 • Kijk voor tips over mobiliteit en (vroeg)pensioen op de pagina Duurzame inzetbaarheid.
 • Als uw werknemer betalingsproblemen voorziet door het ontslag, dan is het aan te raden om zo snel mogelijk contact op te nemen met onder meer de hypotheekverstrekker of verhuurder.
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Werknemers kunnen hulp krijgen bij geldzorgen
Life-events zoals scheiding, ontslag en ziekte zijn belangrijke factoren bij het ontstaan van schulden
Ontslag

Wat komt er allemaal bij kijken als ontslag volgt?

18:17
Bekijk video
© 2021 Financieel fitte werknemers  -  Contact  -  Toegankelijkheid  -  Persoonlijke cookie instellingen  -  Disclaimer