Geldzorgen herkennen en bespreken

Een financieel fitte werknemer maakt zich geen zorgen over zijn huishoudboekje. Hij weet wat zijn inkomensten en uitgaven zijn en komt geen geld tekort. Op verwachte en onverwachte momenten is het slim als uw werknemer aandacht besteedt aan zijn financiële situatie. Het kan gaan om het kopen of huren van een woning, samenwonen of een kind krijgen, maar ook een scheiding, ontslag of overlijden van de partner van uw medewerker. Al deze situaties hebben gevolgen voor het huishoudboekje van uw medewerker.  

Op deze website hebben we de onderwerpen onderverdeeld in privé- en werkgebeurtenissen. Daarnaast hebben we nog een pagina met tips voor uw organisatie. Op elke pagina vindt u handige tips. U kunt zelf bepalen welke mate van hulp u aan uw medewerkers aanbiedt.

Privégebeurtenissen

De ene privégebeurtenis is wat voorspelbaarder dan de andere. Werknemers kunnen 'toeleven' naar een ander huis kopen of huren, trouwen of samenwonen. Echtscheiding, ontslag of overlijden van de partner zijn vaker onverwacht. Het is van belang dat uw werknemer weet dat hij zich bij bepaalde levensgebeurtenissen geen financiële zorgen hoeft te maken. En dat hij weet waar hij terecht kan als hij toch geldzorgen heeft. U kunt uw medewerker helpen stilstaan bij de gevolgen van de verwachte en onverwachte privégebeurtenissen zodat hij zich daar op kan voorbereiden. 

Werksituaties

Deze onderwerpen gaan over een verandering in de werksituatie. Nieuw werk, ontslag of (tijdelijk) niet werken vanwege ziekte en pensioen. Hierbij zijn uw arbeidsvoorwaarden van belang. Dat geldt bijvoorbeeld ook als uw werknemer een kind krijgt. 

Tips voor uw organisatie

Mocht uw werknemer geldproblemen hebben, dan heeft dat invloed op het werk. Misschien moet u een loonbeslag verwerken, en daarnaast vermindert de productiviteit van de desbetreffende werknemer. Het loont om er tijdig bij te zijn, ook voor werknemers die geen geldzorgen (lijken te) hebben. Ook over deze onderwerpen vindt u tips over wat u kunt doen voor uw werknemer en in uw organisatie.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
© 2021 Financieel fitte werknemers  -  Contact  -  Toegankelijkheid  -  Persoonlijke cookie instellingen  -  Disclaimer