Op welk moment en met hoeveel het inkomen daalt, hangt af van welke afspraken u heeft gemaakt met uw medewerkers. Sommige werkgevers betalen het eerste jaar 100% van het loon door, andere werkgevers 70%. In het tweede jaar is het inkomen vrijwel altijd 70% van het laatstverdiende loon. U leest op deze pagina meer over loondoorbetaling bij ziekte. Voor uw werknemers kan de website van het Juridisch Loket behulpzaam zijn.
Grotere terugval bij werken op onregelmatige uren
De inkomensterugval bij ziekte kan nog groter zijn als een medewerker voor zijn ziekte veel overuren maakte of extra inkomen had wegens avond-, nacht- of weekenddiensten.
Extra voorzieningen door ziekte
Als het inkomen daalt, kan uw medewerker waarschijnlijk moeilijker rondkomen. Het is belangrijk dat uw medewerker zijn inkomsten en uitgaven bekijkt en nagaat op welke sociale voorzieningen, belastingaftrek, toeslagen en lokale tegemoetkomingen of ondersteuning hij recht heeft vanwege zijn lagere inkomen en ziekte of handicap.
U kunt daarvoor een budgetcoach aanbieden of een gesprek met een financieel adviseur. Als uw medewerker langduriger hulp nodig heeft bij geldzaken, dan kunt u doorverwijzen naar deze organisaties. Bij langdurige of chronische ziekte kunt u een specialist inschakelen die goed op de hoogte is van de sociale, fiscale en juridische wetgeving.