Scheiding

Uw medewerker gaat scheiden. Uit elkaar gaan ontwricht (tijdelijk) het dagelijks leven en levert stress en mogelijk ziekteverzuim op. Op financieel terrein zijn er grote gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat een scheiding een belangrijke oorzaak is van geldproblemen onder werknemers. Natuurlijk respecteert u de privésituatie van uw werknemer. Tegelijkertijd heeft uw medewerker er belang bij dat hij zijn (financiële) zaken zo snel mogelijk weer op de rit heeft.

Hoe kunt u uw medewerker helpen? 


 1. 1
  Geef de checklist Geldzaken bij scheiding

  Bij een scheiding moeten beide partners veel beslissingen nemen over allerlei zaken. Ook geldzaken komen aan de orde. Vaak staat hun hoofd er op dat moment niet naar. De checklist Geldzaken bij scheiding biedt een handig overzicht van alle financiële zaken waaraan iemand moet denken. Zet deze checklist op intranet of leg deze neer bij bijvoorbeeld bedrijfsmaatschappelijk werk.

 2. 2
  Is een aanpassing van het arbeidscontract nodig?

  Na de scheiding verricht uw medewerker vaak meer zorgtaken dan voor de scheiding. Mogelijk wil hij om die reden minder werken, vaker thuis zijn of op aangepaste tijden werken.

  Tijdelijk minder werken

  Tijdelijk minder werken kan ook prettig zijn omdat er een hoop geregeld moet worden. Bespreek met uw medewerker wat u hierin kunt betekenen. Ga bij uw medewerker na of het om een tijdelijke of langdurige aanpassing gaat.

  Lees meer

  Meer werken

  Sommige mensen willen juist meer werken na een scheiding. Na een scheiding nemen de (woon)lasten meestal direct toe, terwijl er een inkomen wegvalt. Verhuizen of minder geld uitgeven is niet altijd meteen een optie.  

  Aanpassing arbeidscontract

  Bij een tijdelijke aanpassing kunt u onderling afspraken maken. Bij een langdurige wijziging van het aantal uren of bij een andere functie is aanpassing van het arbeidscontract nodig.

  Lees minder
 3. 3
  Denk aak juridisch én financieel advies

  Bij een scheiding denken de meeste medewerkers alleen aan het inwinnen van juridisch advies, zoals een advocaat. Maar bij een scheiding komen ook veel geldzaken aan de orde. Denk aan de verdeling van de eigen woning, het pensioen en ander vermogen. Misschien wil één van de partners in de woning blijven. Dan is van belang of de achterblijvende partner de woning kan betalen. 

  Lees meer

  Juridisch Loket

  Het Juridisch Loket heeft een uitgebreide website over scheiden, een telefonische helpdesk, chatfunctie en inloopspreekuren. Deze zijn gratis. Als meer tijd nodig is, kan uw medewerker ook een afspraak maken, als hij onder een bepaalde inkomens- en vermogensgrens valt (zie deze site).

  Betaald financieel advies

  Voor betaald financieel advies kan uw medewerker contact opnemen met adviseurs die zijn aangesloten bij het Register Financieel EchtscheidingsAdviseurs (RFEA). Zij adviseren over de juridische en financiële kant van scheidingen. De vmn-notaris en de vFAS-advocaat zijn gespecialiseerd in mediation en echtscheidingsbemiddeling. Uw medewerker kan ook een financiële vooruitblik aanvragen.

  Lees minder
 4. 4
  Breng de pensioenuitvoerder op de hoogte van de scheiding

  Bij een scheiding speelt het pensioen ook een rol. De ex-partner heeft volgens de wet recht op een deel van het door uw werknemer opgebouwde ouderdomspensioen en misschien ook het nabestaandenpensioen. Andersom geldt precies hetzelfde voor uw werknemer. Bij het maken van een echtscheidingsplan kunnen de ex-partners ook besluiten over een andere verdeling van de opgebouwde pensioenrechten. De ex-partners moeten de scheiding en eventuele afspraken doorgeven aan de betrokken pensioenuitvoerders. 

  Lees meer

  Pensioen verdelen volgens de wet of eigen afspraken?

  Maken de ex-partner geen bijzondere afspraken? Dan zijn de wettelijke regels over de verdeling van het ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen van toepassing. Maar uw medewerker kan ook andere afspraken maken. De specialisten die hierboven staan, weten alles over de verdeling van het pensioen.

  Geef de scheiding binnen 2 jaar door aan de pensioenuitvoerder

  Het is van groot belang dat uw medewerker binnen twee jaar na de scheiding aan de pensioenuitvoerder doorgeeft dat hij is gescheiden. Dan betaalt de pensioenuitvoerder na de pensioendatum aan beide ex-partners een deel van het pensioen uit. Weet de pensioenuitvoerder niet op tijd van de scheiding? Dan betaalt de pensioenuitvoerder het pensioen volledig uit aan de partner die het pensioen heeft opgebouwd. Die partner moet daarna een deel van het pensioen doorbetalen aan de ex-partner. In de praktijk levert dit regelmatig onenigheid op tussen beide ex-partners. 

  De scheiding kan ook reden zijn om na te denken over een aanvulling op het pensioen.

  Lees minder
 5. 5
  Zorg voor hulp bij geldzaken

  Veel mensen raken tijdens en na de scheiding het overzicht van hun inkomsten en uitgaven kwijt. Daarnaast hebben ze misschien recht op tegemoetkomingen die ze eerder niet ontvingen, zoals bepaalde toeslagen.

  Verwijs door voor hulp om te voorkomen dat uw medewerker in financiële problemen komt. Misschien helpt de checklist Geldzaken op orde, of is hulp nodig van bijvoorbeeld een  budgetcoach. U zou uw medewerker kunnen aanbieden om de kosten voor uw rekening te nemen.

Meer informatie:
 • De scheiding geeft nog extra financiële zorgen als er een koophuis verdeeld moet worden. Uw werknemer en zijn partner kunnen bij de aankoop van een huis al afspraken te maken over wat ze gaan doen als ze eventueel uit elkaar gaan.
 • Een scheiding kost uw werknemer energie. Dit geldt zeker als er geldzorgen mee gepaard gaan.
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:

Bij 40% van de werknemers is scheiding oorzaak van de geldproblemen

"Op moment van scheiding komt het niet in je op om hulp te zoeken. Je wordt dan geleefd. Probleem is dat je dingen vergeet in zo'n situatie."
Uit een interview voor rapport:
Een persoonlijke gebeurtenis kan grote invloed hebben op de financiën
© 2021 Financieel fitte werknemers  -  Contact  -  Toegankelijkheid  -  Persoonlijke cookie instellingen  -  Disclaimer